Romein
14 januari 2025

Montageafdeling Romein wederom VCA*-gecertificeerd!

                            vca

Wist je dat de afdeling Montage van Romein Beton al sinds 1997 beschikt over een VCA-certificering? Eind vorig jaar werd de her certificering afgerond en is de montageploeg wederom VCA* gecertificeerd. We gaan in gesprek met Rob van der Gaarden, als teamleider vanuit de Montageploeg -samen met Coördinator HSE Roy van Iersel-, betrokken bij deze belangrijke certificering.

Rob werkt al sinds 1999 bij Romein en is alweer heel wat jaartjes betrokken bij de montageploeg. “De Romein montageploeg is een vreemde eend in de bijt. We zijn eigenlijk een soort bedrijfje binnen het bedrijf. We zijn immers de enige afdeling binnen heel BTE die montagewerkzaamheden op de bouwlocatie uitvoert.”

Wat is VCA?

Rob start met in het kort uit te leggen waar VCA voor staat: “VCA is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. In de afgelopen jaren is VCA uitgegroeid tot een veiligheidsmanagementsysteem en is het een hartstikke bekende certificering. Je bent als bedrijf weliswaar niet wettelijk verplicht om je te certificeren, maar in de praktijk kun je zonder deze certificering nauwelijks aan de slag en stellen de overheid en opdrachtgevers het VCA-certificaat als voorwaarde bij de aanbesteding. Begrijpelijk, want de certificering toont aan dat de ingehuurde bedrijven werken volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures en dat de werknemers over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken.”

VCA-diploma voor medewerkers 

Rob vertelt dat ook personen een VCA certificaat kunnen behalen.” Onze montagemedewerkers zijn allemaal in het bezit van een VCA-diploma. In de VCA-cursus leren ze risico’s te herkennen en de meest voorkomende gevaren te zien op de werkplek. 

rob van der gaarden

Ook komen EHBO en noodprocedures aan bod en wordt geleerd hoe om te gaan met gevaarlijke stoffen en hoe je jezelf beschermt. Maar ook de belangrijke regels en voorzorgsmaatregelen bij werken op hoogte worden behandeld en er wordt ingegaan op brandpreventie en -bestrijding. Voor de bedrijfs-VCA certificering zijn gediplomeerde medewerkers een must.”

Papierwerk en bezoek aan de bouwplaats

Het certificeringstraject bestaat uit meerdere onderdelen. “Los van de zaken die Kiwa (de certificerende instantie, red.) vraagt, zijn we intern ook actief aan de slag met de certificering. Roy voert daartoe regelmatig interne audits uit die voorbereiden op het bezoek van de Kiwa. De Kiwa komt namelijk jaarlijks een check doen en iedere drie jaar staat een complete her certificering op de rol. Voor die daadwerkelijke certificering moeten we, zoals bij iedere certificering, een hoop papierwerk aanleveren. Maar ja, dat hoort erbij. Net zoals het bezoek aan enkele projecten om de praktijk te kunnen toetsen. De auditors willen daar met eigen ogen zien hoe er gewerkt wordt. Kennen de medewerkers de veiligheidsregels en werken ze volgens die regels? Maar ook: zijn de gereedschappen in orde en gekeurd? Intern wordt er gekeken naar verslaglegging en procedures; op welke manier hebben we veilig werken verankerd in de organisatie? Zo word je op verschillende onderdelen getoetst om uiteindelijk het certificaat te mogen ontvangen. En laten we wel zijn: je kunt het ook niet halen. Dus een compliment aan het team is zeker op zijn plaats.”

Veilig werken is altijd de basis

Rob is stellig: “Het hebben van het certificaat is belangrijk. Maar we vinden de veiligheid in het algemeen nog veel belangrijker. Of daar nu een VCA-certificaat aanhangt of niet. Het is immers enorm belangrijk dat we bedrijfsongevallen voor zijn. Dus veilig werken staat altijd voorop en moet voor iedereen prioriteit zijn. Eerlijk is eerlijk: zo’n certificeringstraject zet de bewustwording wel weer even extra ‘aan’. Je wordt op de noodzaak van veilig werken gewezen omdat je er zo bewust mee bezig bent. Ik ben blij dat BTE daar ook zo in staat en veel investeert in dit belangrijke onderwerp. We willen tenslotte dat iedereen iedere dag weer heelhuids en gezond naar huis gaat.”