Romein
22 mei 2024

Ik werk al zolang bij Romein; het voelt als mijn familie

IMG-20240515-WA0014x

Hij startte in 1988 bij Romein. En dat was, zoals Peter Jansen het zelf omschrijft, destijds niet meer dan logisch. “Mijn vader werkte bij Romein en twee ooms ook. Bovendien was Romein op fietsafstand en een bekende werkgever in ons dorp. Dus ja, ook ik ging werken bij Romein, als twintigjarige jongen in de productie. Ik deed allerlei hand- en spandiensten. Helemaal goed, op het fietsje naar het werk.”

Peter werkt nog steeds in de productie, maar nu als voorman. “In Hal 7, waar we duikers, bruggen en tunnels maken. De grote (kunst)werken, zeg maar”, voegt hij trots toe. Helder omschrijft Peter hoe hij naar Romein kijkt: “Het was een familiebedrijf, het is nu een bedrijf van families. Ik heb veel collega’s waarvan vaders, ooms, tantes of inmiddels kinderen bij Romein werkzaam zijn. Mijn zoon werkt er nu ook zo’n vijf jaar. Hij werkt in de montageploeg en is dus steeds op onze projecten aan de slag.” Dan glimlacht Peter, buigt zich wat voorover en zegt iets zachter: “En weet je wat nou zo leuk is? Ik ga zo af en toe een dagje met hem mee. Fijn een dag monteren en op de bouw zijn, heerlijk dat dat kan!”

Familiegevoel

In de ruim 35 jaar dat Peter bij Romein werkt, heeft hij het bedrijf zien veranderen. Het ‘samen één familiegevoel is minder geworden, maar dat is logisch. De twintigers en dertigers van nu kijken toch anders tegen werken en een dienstverband aan. Ze doen meer uiteenlopende ervaringen op bij verschillende werkgevers, lang bij één baas aan de slag is niet meer van nu. Die veranderingen horen erbij; die moeten we omarmen. Het betekent ook dat we mee moeten met de manier van werken en de verwachtingen van de huidige generatie; ook Romein moet verder verjongen, vind ik.” Peter vindt het voor zichzelf prima zo; hij gaat ervan uit dat hij zijn pensioen bij Romein gaat halen. “Of de veertig jaar dienstverband, maar dat ligt dicht bij elkaar. Weet je dat ik nog nooit één dag in de week met tegenzin naar mijn werk ben gegaan? Dat zegt toch wel wat. Op iedere werkgever is wel wat aan te merken, maar mijn ervaring met Romein is dat we denken in oplossingen. Oplossingen voor projecten en elementen die we produceren voor de klant, maar ook oplossingen voor zaken die er op de werkvloer spelen. Zo werkt dat gewoon bij Romein. Niet denken in problemen, we lossen het wel op.”

Vakmanschap

Peter is duidelijk trots op zijn werk. “We maken hier bijzondere dingen in Dodewaard. Schitterende bruggen die je in heel Nederland terugziet, of duikers die je weliswaar niet kunt zien, maar die wel heel nuttig zijn. Belangrijk werk vind ik dat. Daar mogen we trots op zijn, helemaal omdat we dat al 75 jaar doen. Dat is toch een hele prestatie. Knap dat een bedrijf een dergelijke leeftijd behaalt.” Peter valt even stil alsof hij de jaren aan hem voorbij ziet gaan. En dan zegt hij: “Je vroeg me wat er veranderd was. Ja, er zijn dingen veranderd. Maar er zijn ook dingen al die jaren hetzelfde gebleven. Het belangrijkste is het vakmanschap van de Romeinen. Want hoe je het ook wendt of keert, alle ontwikkelingen op het gebied van processen, werkwijzen en ingrediënten daargelaten, wat wij maken was, is en blijft het prachtige werk van vakmensen!”